Przejdź do treści
Suszec 2
Przejdź do stopki

Menu

Aktualności

Treść

Wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), podtypu H5N8 nie jest groźny dla ludzi, ale jest bardzo szkodliwy dla gospodarki i niebezpieczny dla gospodarstw. Główną przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa jest bezpośredni lub pośredni (przez użytkowanie zbiorników wodnych lub obszarów, na których znajdują się odchody dzikich ptaków) kontakt z dzikim ptactwem. Jeśli hodujesz drób, nawet kilka sztuk, koniecznie przeczytaj, jak zabezpieczyć swoje gospodarstwo przed ptasią grypą.
W szerzeniu się zakażeń pomiędzy fermami drobiu dużą rolę odgrywa także człowiek, gdyż wirus łatwo przenosi się na odzieży, sprzęcie czy środkach transportu, dlatego bardzo istotne jest zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa.16 stycznia w sali sesyjnej Starostwa Powiatowego w Pszczynie odbyło się szkolenie dla hodowców drobiu z zakresu bioasekuracji, czyli zabezpieczenia gospodarstwa przed zakażeniem ptasią grypą.

- Wirus grypy ptaków, wykorzystując właściwości ptasich organizmów, bardzo szybko mutuje. Najczęstszymi nosicielami są ptaki wodno-błotne. Zagrożenie dla naszego powiatu jest bardzo wysokie, z uwagi na zbiornik goczałkowicki oraz bardzo duże zagęszczenie i dostęp do stanów zielonych. To miejsca, gdzie można spotkać wiele gatunków dzikich kaczek i gęsi, które bardzo często są potencjalnym nosicielem wirusa - podkreślała podczas spotkania Izabela Handwerker, zastępca Powiatowego Inspektora Weterynarii.

Informacje terenowe wskazują na zróżnicowaną, jednak na ogół wysoką zachorowalność i śmiertelność u drobiu. W przeciwieństwie do wirusa HPAI H5N8 z 2014/2015 roku, wirus tegoroczny wywołuje wysoką zachorowalność i śmiertelność również u drobiu wodnego - ok. 50% u gęsi i aż do 100% u kaczek. Choroba prawie zawsze zaczyna się od spadku pobierania paszy i wody, spadków nieśności, po czym następuje znaczący wzrost śmiertelności.

W związku z dużym zagrożeniem zachorowania drobiu na ptasią grypę zakazuje się:

a) organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów z udziałem żywych kur, kaczek, gęsi, indyków, przepiórek, perlic, strusi oraz innych bezgrzebieniowców, gołębi, bażantów i kuropatw, z wyłączeniem lotów treningowych lub lotów konkursowych gołębi,

b) przechowywania i prezentacji w celu sprzedaży, oferowania do sprzedaży, sprzedaży, dostarczania oraz każdego innego sposobu zbycia ptaków, o których mowa w lit. a, na targowiskach,

c) pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki,

d) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych.

Hodowcy drobiu (bez względu na wielkość gospodarstwa) zobowiązani są do:

a) odosobnienia drobiu lub innych ptaków w gospodarstwie, w szczególności w zamkniętych obiektach budowlanych lub innych miejscach, w sposób uniemożliwiający kontakt z drobiem lub innymi ptakami utrzymywanymi w innych gospodarstwach oraz ograniczający ich kontakt z dzikimi ptakami,

b) zgłaszania do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych,

c) utrzymywania drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których dostęp mają dzikie ptaki,

d) zgłaszania powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu dla miejsca wysyłki, co najmniej na 24 godziny przed przemieszczeniem, informacji o planowanym przemieszczeniu przesyłek drobiu obejmujących:
- rodzaj przesyłki, ze wskazaniem odpowiednio gatunku drobiu, piskląt jednodniowych albo jaj wylęgowych,
- datę przemieszczenia,
- miejsce wysyłki i miejsce przeznaczenia,
- liczbę ptaków,

e) przechowywania paszy dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z dzikimi ptakami oraz ich odchodami,


f) karmienia i pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych w niewoli w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,

g) wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, a w przypadku braku niecek dezynfekcyjnych - przed wjazdami i wyjazdami z gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, oraz stałe utrzymywanie wyłożonych mat lub niecek dezynfekcyjnych w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego,

h) stosowania przez osoby wchodzące do budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego, przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku,

i) stosowania przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą drobiu zasad higieny osobistej, w tym mycie rąk przed wejściem do budynków inwentarskich,

j) oczyszczania i odkażania sprzętu i narzędzi używanych do obsługi drobiu przed każdym ich użyciem,

k) powstrzymania się przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z obsługą drobiu,

l) dokonywania codziennego przeglądu stad drobiu wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej w szczególności informacje na temat liczby padłych ptaków, spadku pobierania paszy lub nieśności.

Posiadacz drobiu zawiadamia organ Inspekcji Weterynaryjnej albo najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu u drobiu następujących objawów klinicznych:

1) zwiększonej śmiertelności;
2) znaczącego spadku pobierania paszy i wody;
3) objawów nerwowych takich jak: drgawki, skręty szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;
4) duszności;
5) sinicy i wybroczyn;
6) biegunki;
7) nagłego spadku nieśności.
 

Dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka. Przeprowadzone badania genetyczne polskiego izolatu H5N8 nad tzw. molekularnymi wskaźnikami przystosowania do organizmu ludzi wskazują na typowy profil charakterystyczny dla wirusów ptasich i brak głównych cech przystosowawczych stwierdzanych w szczepach wirusów grypy ptaków wywołujących zakażenia człowieka. W chwili obecnej nie ma podstaw do wprowadzania ponadstandardowych środków prewencyjnych w odniesieniu do ludzi - zaleca się stosowanie rutynowych zasad higieny, takich jak mycie rąk ciepłą wodą z mydłem oraz unikanie bezpośredniego kontaktu z drobiem chorym, padłym ptactwem dzikim oraz przedmiotami, na których znajdują się ślady ptasich odchodów.

Wirus szybko ginie w produktach drobiarskich poddanych obróbce termicznej (jaja w 60ºC - 180 sekund; mięso drobiowe 70ºC - 3 sekundy).

Przypominamy, że w związku wystąpieniem w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8, 27 grudnia 2016r. zostały wprowadzone restrykcje dotyczące utrzymywania drobiu nałożone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2016r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Więcej informacji można uzyskać pod numerem: 32 210 51 66 (pon-pt w godz. 8:00-15:00).
 

Rozporządzenie ministra
Komunikat
informacja dla hodowców drobiu
druk zgłoszenia utrzymywania drobiu
Ptasia grypa - prezentacja

 

źródło: http://www.powiat.pszczyna.pl/wiadomosci/4472-hodowco-zabezpiecz-swoje-gospodarstwo-przed-ptasia-grypa

2221130