Aktualności
Treść
Pracowitość, profesjonalizm, pasja i determinacja w osiąganiu celów - to wartości, które od lat wyróżniają najlepszych przedsiębiorców naszego regionu. Właśnie za te cechy przyznawane są Złote Laury Przewodniczącego Rady Powiatu i Starosty Pszczyńskiego.
Podczas 16. gali, która odbyła się w Sali Lustrzanej pszczyńskiego zamku, przewodniczący Rady Powiatu Paweł Sadza oraz starosta pszczyński Grzegorz Wanot uhonorowali firmy, które odnoszą sukcesy biznesowe oraz wspierają lokalne społeczności i promują powiat pszczyński w kraju i za granicą. W wydarzeniu uczestniczyli samorządowcy, przedstawiciele instytucji i organizacji oraz laureaci poprzednich edycji.
Kapituła konkursowa wyłoniła zwycięzców w kategoriach „Handel”, „Usługi” i „Produkcja”, a także przyznała Złoty Laur Specjalny.
W tym roku Kapituła Konkursu postanowiła przyznać Laur Specjalny dla Gospodarstwa Rolnego Eweliny i Waldemara Nogłych z Mizerowa. - Jesteśmy już trzecim pokoleniem, które prowadzi to gospodarstwo. Dziękuję mojemu mężowi za wsparcie, a także całej naszej rodzinie. Nie mamy pracowników, wszystkim zajmujemy się sami, rodzinnie. To nasze miejsce, które daje nam dużo satysfakcji i radości - mówiła Ewelina Nogły.
Laureatów wybrała kapituła konkursowa w składzie: Paweł Sadza - przewodniczący Rady Powiatu Pszczyńskiego (przewodniczący kapituły), Grzegorz Wanot - starosta pszczyński, Damian Cieszewski - wicestarosta pszczyński, Przemysław Sawicki - przewodniczący Komisji Finansów, Michał Pudełko - przewodniczący Komisji Skarg, Wniosków i Petycji, Wojciech Lala - przewodniczący Komisji Gospodarki, Rolnictwa i Ochrony Środowiska, Tomasz Zjawiony - prezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach, Bernadeta Sojka-Jany - dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy oraz Adam Malcharek - kierownik Inspektoratu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Pszczynie.
* * *
Laur Specjalny - Gospodarstwo Rolne Ewelina i Waldemar Nogły z Mizerowa
Rodzinne gospodarstwo Nogły od trzech pokoleń zajmuje się hodowlą bydła i produkcją wołowiny najwyższej jakości. Korzenie działalności sięgają lat powojennych. Gospodarstwo dba o dobrostan zwierząt, naturalny sposób żywienia oraz łączy tradycyjne metody hodowli z nowoczesnymi rozwiązaniami. W ofercie znajdują się świeża wołowina, tradycyjne wyroby, takie jak wołowina w słoiku czy swojski smalec, a także sezonowe warzywa i przetwory. Jakość produktów została potwierdzona certyfikatami i nagrodami, m.in. w programie „Doceń Polskie” oraz certyfikatem Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej. Misją gospodarstwa jest dostarczanie naturalnej, zdrowej żywności prosto z serca Śląska.